Teatre Serrano 

El nou Teatre Serrano s’inaugurà el 27 de març de 2006, data en què se celebra el Dia Mundial del Teatre. Un dia per al record en la memòria històrica dels gandians i gandianes, ja que el coliseu més emblemàtic de la ciutat obri les seues portes després de deu anys sense activitat.

La rehabilitació del Teatre Serrano va ser obra de l’arquitecte Horacio Fernández del Castillo.
Les obres han aconseguit uns bons acabaments malgrat el pressupost ajustat amb què comptava el projecte. A l’interior de les sales, contrasten els cromes de les butaques de roig teatral amb la fusta de faig que cobreix les parets. Els vestíbuls, en canvi, s’omplin de la llum mediterrània provinent dels colors clars dels sostres blancs en forma de bòveda. Pel que fa a l’exterior, el Teatre es configura com un edifici únic, realitzat a partir de tres estructures diferents que s’unifiquen per la textura, el color dels materials i l’harmonització de les tonalitats emprades.

 

El Teatre actual manté l’estructura de planta rectangular de proporcions allargades (18m x 64,70m), amb dues parets mitgeres i dues façanes, la principal al Passeig de les Germanies i la lateral, al carrer Sant Vicent. Ambdues façanes s’han restaurat de forma completa per recuperar els elements decoratius perduts amb el pas del temps com els detalls escultòrics de taulells o els pinacles modernistes que rematen la façana principal. Es va fer front a una tasca dificultosa, donada l’escasa qualitat dels materials originals i el seu mal estat de conservació. Va ser necessari realitzar reproduccions d’alguns dels elements decoratius com balustres i pinacles. També es van recuperar els elements de fusta segons el model històric del Teatre, així com els arcs de la planta baixa de la façana principal, que havien quedat tapiats a mitjans del segle passat.

 

 

Facilitats d’accés al Teatre 

Per accedir al nou Teatre Serrano, s’ha recuperat l’entrada pel centre de la façana principal de l’edifici històric, al Passeig de les Germanies, 29, i s’ha tancat la porta que existia en la façana lateral, però s’ha creat un accés propi pel carrer Sant Vicent destinat al personal tècnic i de gestió, i que serà utilitzat també pels mateixos actors.

 

Immediatament darrere de la façana principal, es projecta el vestíbul exterior de l’edifici, on s’ubiquen les taquilles de venda d’entrades i l‘oficina d’informació cultural del Teatre. Una vegada a l’interior, en el primer vestíbul de l’espai escènic, es troba la cafeteria, que estarà oberta sempre que hi haja actuacions al Teatre,

però que també funcionarà de manera autònoma, independentment de l’horari d’obertura del Teatre. Es recupera així la idea del cafè originària, que servia de punt d’encontre entre la ciutadania i que disposa de vida pròpia, amb activitats com petites representacions, exposicions o café-teatre.

 

El nou coliseum, ubicat al cor de la ciutat, té una superfície construïda de 4.219 metres quadrats, distribuïts en quatre plantes, planta baixa i soterrani. El Teatre disposa de facilitats d’accés per a vianants i vehicles, donat el seu posicionament privilegiat en l’eix central de la ciutat i la seua proximitat a tres aparcaments de vehicles, el Riu Serpis, al principi del mateix Passeig de Germanies, el que s’ubica a la República Argentina, i l’aparcament del soterrani de la Plaça del Prado, molt a prop del Teatre.

 

 

 

Múltiples possibilitats d’ús artístic 

 

El nou Teatre Serrano permet la realització d’espectacles artístics i musicals de distinta naturalesa, gràcies a les característiques de les dues sales construïdes. La més gran té una capacitat per a 604 espectadors, i l’altra, més menuda, disposa de 171 butaques.

Funcionen de manera autònoma i independent l’una de l’altra, cosa que permet la programació d’activitats diferents a la mateixa hora. En cadascuna de les sales, les butaques están numerades per facilitar la seua identificació entre el públic assistent i s’han habilitat llocs específics per tal que puguen assistir persones discapacitades o amb mobilitat reduïda.

 

Les sales tenen distints usos, aprofitant al màxim la seua infraestructura i equipament. La sala més gran, per exemple, permet representacions teatrals i de dansa de gran format, concerts musicals i òpera amb bones condicions acústiques, donada la seua configuració amb balcons semicirculars en les dues plantes de l’amfiteatre. En el cas de la sala més menuda, existeix un fals sostre de fusta que limita l’altura de l’escenari, impossibilitant la instal·lació d’equipaments mecànics d’elevació, però la seua forma és ideal per a la música de cambra, representacions teatrals de petit format, concerts o les projeccions audiovisuals del ja tradicional Cine Pot.

 

 

Equipament escènic i tecnologia aplicada a l’espectacle

 

L’Ajuntament de Gandia va adjudicar 14 plecs de condicions per dotar el coliseu de les infraestructures necessàries per al correcte desenvolupament de les activitats artístiques i de gestió. Les empreses adjudicatàries van instal·lar a l’interior ,del Teatre, l’equipament cinematogràfic, la senyalètica, la llum de sostre ornamental, la cambra acústica, el sistema d’alarma, l’equipament tèxtil, el mobiliari, les cortines i catifes, l’equipament musical, audiovisual i cinematogràfic, la maquinària escènica, la fibra òptica i l’equipament informàtic. A més, es van adequar les voreres del recinte que es trobaven deteriorades i es van eliminar les barreres arquitectòniques per facilitar l’accés a tots els vianants.

 

El Teatre compta amb tecnologia avançada aplicada a l’espectacle, dotant-lo de les últimes prestacions per facilitar i fer més còmoda la feina dels treballadors i usuaris. Destaquen, per exemple, els dos pianos propietat del teatre, un de cua per a concerts i un vertical per a assajos. La fibra òptica també és un dels avanços en l’aplicació tecnològica emprada. Els camerinos disposen de totes les comoditats per als artistes i, fins i tot, s’han concebut camerinos d’ús ràpid ubicats al costat dels escenaris, amb la intenció de facilitar als actors els retocs finals entre escenes. Menció especial requereix la llum de sostre ubicada en el vestíbul principal d’entrada que, lluny de passar desapercebuda, es configura com un dels elements característics del Teatre, donada la seua originalitat ornamental i les seues grans dimensions.

 

Antecedents

 

El Teatre Serrano passa a ser propietat municipal el 1993, quan l’Ajuntament de Gandia arriba a un acord econòmic amb els antics propietaris i recupera la programació artística de teatre, dansa, música i cinema que s’havia perdut des dels anys 60, quan el Teatre esdevingué una sala de projeccions merament cinematogràfiques. Però l’antic coliseum, acusava el pas del temps i era evident la necessitat de remodelació de les seues instal·lacions, que havien quedat obsoletes per a les exigències actuals. A més, el Teatre no reunia les condicions mínimes de seguretat per als mateixos espectadors ni per al correcte desenvolupament de les representacions.

Així que l’últim muntatge professional que acollia el Serrano fou el 25 de maig de 1995, amb l’actor i director teatral Rafael Álvarez, “El Brujo”, interpretant La Sombra del Tenorio. Poc després, el Teatre roman a l’ombra fins que en març de 2002 s’inicien les obres de rehabilitació, que s’allarguen fins el mes de desembre de 2005. Ja en el 2006, al mateix Teatre Serrano es signa l’acta d’ocupació que permet l’entrada a les empreses adjudicatàries encarregades d’equipar el Teatre.

 

 

Superfícies construïdes

 

Soterrani: Superfície construïda: 1.243,35 m2
Planta Baixa: Superfície construïda: 1.320,58 m2
Primer Pis: Superfície construïda: 799,95 m2
Segon Pis: Superfície construïda: 601,32 m2
Tercer Pis: Superfície construïda: 253,81 m2
Quart Pis: Superfície construïda: 43,3 m2

 

 

Descripció de les sales 

La Sala A disposa d’una superfície útil de 422 metres quadrats. Té 604 butaques i un escenari frontal amb les següents dimensions: 14,90 metres d’ample, 10,00 metres de profunditat i 18,50 metres d’alçada. La Sala B compta amb una superfície de 119 metres quadrats. Disposa d’un pati amb 171 butaques i un escenari frontal amb superfície de 32 metres quadrats. La capacitat total del Teatre és de 775 espectadors, sumant l’aforament de les dues sales, encara que el seu ús és independent i no poden utilitzar-se conjuntament per al mateix espectacle.

Inversions i finançament

El consistori gandià va assumir el 50% de les despesses per a la rehabilitació del Teatre. La resta del finançament va correr a càrrec del Ministeri de Vivenda, que subscriu el contracte inicialment signat amb l’anterior Ministeri de Foment. Per la seua banda, l’INAEM (Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música), organisme depenent del Ministeri de Cultura, va aportar el capital per al finançament de l’equipament escènic del Teatre.

Les aportacions finals van quedar de la següent manera:

Inversió Total: 7.590.651,74 euros

Finançament:

Ajuntament de Gandia: 4.176.913,92 euros, destinats a la redacció del projecte i les obres de rehabilitació.

Ministeri de Vivenda: 2.928.737,82 euros, destinats a la redacció del projecte i les obres de rehabilitació.
INAEM: 485.000 euros, destinats a l’equipament escènic del Teatre.